Tavuk ve hindilerde çok görülür. Hindiler için en tehlikeli hastalıklardandır. Fazlaca ölüme neden olur. Hindi yetiştiricilerini bunaltan bir hastalıktır. Hastalığa parazitler yol açar. Bu parazitler ya karaciğere yerleşir ya da bağırsaklara yerleşirler.
Bulaşma üç şekilde olur
Birincisi, parazitin yumurtası dışkı ile çıkar, oradan diğer civcivlerin vücuduna geçer.
İkincisi, parazitin kendisi dışkı ile çıkar, taze dışkı içindeki bu paraziti alan hayvanlara geçer. Yetişkin hindilerin midesinde ve taşlığında eritildiği için, bu şekildeki bulaşmada yetişkin hindiler hastalanmaz. Genç hindiler hastalanır. Hem de şiddetli bir salgın şeklinde hastalık çıkabilir.
Üçüncüsü ise bildiğimiz solucanlar yardımıyladır. Parazitler solucanın içine yerleşir. Hindi bu solucanı yiyince onun vücuduna girmiş olur.
Ölüm oranı çok yüksektir Çok öldürücü bir hastalıktır.3-12 haftalık hayvanlarda yüksek oranda ölümlere yol açar. Hastalık belirtisi görüldükten 2-3 gün sonra ölümler başlar. Yüzde 50-100 oranında öldürür. Yaşlı hindiler daha şanslı. Onlar hastalığı atlatabilirler.
Hastalığın belirtileri
- Hayvanlar düşkündür, dermansızdır, uyuşuktur.
- Tüyleri kabarmış, kanatları sarkmış, kuyrukları düşmüştür.
- Başları öne eğik vaziyette ayakta dururlar.
- İshal vardır. Dışkının rengi sarı, kükürt rengidir.
- Anüs ıslak ve kirlidir. İbik morarmış, hayvanın başı siyah bir renk almıştır (karabaş).
- Ölen hayvanların kör barsağında kanamalar, yaralar göze çarpar. Karaciğerin üzerinde sarı-yeşil renkli bozulmalar vardır.
- Teşhis için ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Hasta ve ölü hayvanlar laboratuara ulaştırılmalıdır. Orada kesin teşhis konulacaktır.
- Teşhisten sonra Veteriner Hekimin önerisine göre tedavi uygulanmalıdır.
- Koruma önlemlerinden en önemlisi tavuklarla hindilerin yada kazların kesinlikle ayrı tutulmasıdır. Tavuklar hastalığı taşırlar. Genç palazları yaşlı kazlardan ayrı tutulmalıdır. Tavuk bakıcıları kazların yanına gitmemelidir. Onlar da hastalığı taşırlar.
- Kaz kümeslerinde altlıklar sık sık temizlenmeli, çıkan altlık yakılmalıdır.
- Histomonas parazitini taşıyan diğer parazitlerle ve solucanlarla mücadele etmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder